Nädal 6: Copyright


Rick Falkvinge ja Christian Engströmi raamat  The Case for Copyright Reform ilmus 2012. aastal ning selle 2. peatükis autorite ettepanekud autoriõiguste reformi jaoks.


Selles artikli autor vaatleb neid lähemalt subjektiivses vaates.

1. "We propose no changes at all to the moral right of the author to be recognized as the author." (Falkvinge & Engström, 2012, lk. 4)

Õige mõte, et autoritel peab olema võimalus saada tehtud töö eest tunnustust. Kuna ka autorid ei soovinud teha muutusi selles osas, siis enda vaatevinklist arvan, et see õigus toimib enamasti ka tänapäeval. Kindlasti on ka erandeid ja leidub neid, kes püüavad omistada teiste saavutusi, aga info kättesaadavuse tulemusena, ei võta võltsingute tuvastamine faktide olemasolul üldjuhul palju aega.

2. "We want to restore copyright to its origins, and make absolutely clear that it only regulates copying for commercial purposes. To share copies, or otherwise spread or make use of use somebody else’s copyrighted work, should never be prohibited if it is done by private individuals without a profit motive. Peer-to-peer file sharing is an example of such an activity that should be legal." (Falkvinge & Engström, 2012, lk. 4)

Autoriõiguste reeglid kehtivad tänapäeval ka tavakasutajatele. Kindlasti, kui inimesel on olemas füüsiline koopia mingist teosest, siis saab ta seda sõpradega jagada, kuid juhul kui ta soovib seda sama teha näiteks YouTube´i kaudu (eesmärgiga, et jagab lingi tuttavale), siis siinohal ei õnnestu antud tegevus, vaatamata sellele, et tegevuse eesmärk ei olnud kasumi saamine.

3. "We want to shorten the protection time to something that is reasonable from both society’s and an investor’s point of view, and propose 20 years from publication. " (Falkvinge & Engström, 2012, lk. 5)

Selle osas ei ole seadus muutunud eriti, EL´is on see sama. Arvan, et kehtiv seadus on üldiselt õiglane, autori õigused on kaitstud ja soovi korral saab oma töö eest tasu vastavalt sellele, kuidas ja kui palju tema töö tulemust kasutatakse, pole vahet kas 5 või 50 aasta pärast.

4. "Copyright protection should be given automatically like it is today to newly published works, but rights owners who want to continue to exercise their commercial exclusivity of a work beyond the first 5 years after publication should be required to register the right, in such a way that it can be found by a diligent search of public rights databases." (Falkvinge & Engström, 2012, lk. 5)

See võiks kehtida väiksemate tööde/teoste puhul, kui aga tegemist on suure ja mahuka projektiga ja firmaga, siis autoriõiguste uuendamise protsess võib pigem tekitada raskusi autoritele, juhul, kui see ei ole lihtsalt mõni "continue" nupp.

5. We want to change this by introducing clear exceptions and limitations to allow remixes and parodies, as well as quotation rights for sound and audiovisual material modeled after the quotation rights that already exist for text. (Falkvinge & Engström, 2012, lk. 6)

Üldiselt paroodiate tegemine kuulub tänapäeval fair use alla, aga remikside puhul on siiski oht, et teos on selles liiga äratuntav, mis võib olla süsteemi poolt vaadeldud kui plagiaat. Üldiselt hea ettepanek, mille täies mahus realiseerimine oleks kasulik nii noortele, kes materjaliga katsetada soovivad, kui ka teoste autoritele, kelle populaarsus kasvab tänu sellele, et nende loodud teosed elavad.

6. "It must always be legal to circumvent DRM restrictions, and we should consider introducing a ban in the consumer rights legislation on DRM technologies that restrict legal uses of a work." (Falkvinge & Engström, 2012, lk. 6)

See osa samuti veel nõuab lahendamist, sest mõned kehtivatest piirangutest videoblogide näitel ilmuvad seal, kus tööde/teoste kasutamine on loogiline ja seaduspärane.

Kasutatud allikad

Falkvinge R. & Engström C. (2012). The Case for Copyright Reform. Loetud aadressil: http://falkvinge.net/wp-content/uploads/large/The%20Case%20For%20Copyright%20Reform%20%282012%29%20Engstrom-Falkvinge.pdf

Your Europe (s.a.). Copyright. Loetud aadressil: https://europa.eu/youreurope/business/running-business/intellectual-property/copyright/index_en.htm


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Nädal 14: Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

Selle nädala ülesandes tuli valida  üks suurematest IT-turvariskidest ja analüüsida seda ajaveebiartiklis.  Identiteedi omastamine veebis on...