Nädal 10: Eric S. Raymondi Hacker-HOWTO

Selle nädala ülesandeks on kirjutada arvustus Eric S. Raymond´i teosele "How To Become A Hacker".

Siin artiklis üldiselt ei hakka ma konkreetseid Raimondi mõtteid analüüsima ja neile hinnanuid andma. Seda tegid ja teevad inimesed üle Interneti ja arvatavasti tuleb ka selle ülesande juures palju konspektitaolisi analüüse.

Kuigi endal ei ole eesmärki häkkeriks hakata, siis oli antud teose (artikli/ veebilehe?) lugemine minu jaoks päris huvitav ja sisaldas ka sellist infot, mille tundmine on ka "tavainimesele"( häkkeriks mittepürgijale) kasulik.

Teksti lugedes jäi selline tunne, et kui võtta tekstis olevaid soovitusi ja asendada sõna "hacker" (v.a. seal, kus on kirjeldatud tehnilised aspektid) mõne muu "kutsega", olgu selleks mõni kunst või sport, siis oleks tekst sama aktuaalne, sest need asjad ei ole olulised üksnes häkerile (inimese aju peab ikka arenema) vaid ka nendele, kes tahavad areneda enda valdkonnas.

Eraldi tahan pöörata tähelepanu sellele, et Raymond on teksti aja jooksul mitmekordselt täiendanud, mis tõepoolest viidab sellele, et talle on tähtis, et info jõuaks inimesteni kujul, mil see on hästi arusaadav ja aktuaalne.

KKK osa on kirjutatud väga iroonilises võtmes (loodetavasti ei mõtle autor seda tõsiselt), kuid ka sealt leiab häkkerlusest huvitatud inimene anda jaoks kasuliku.

Erinevad lingid teevad lugemise põnevaks. Pärast esimesi katsetusi linkidega on eriti hea meel, kui link ka töötab, sest paljud teksti eespool olevad lingid kahjuks seda ei tee. Tooksin välja näiteks  HTML Hell, mis on eriti lahe lähenemine HTML´is vormistamisele.

Lõpuks vaatasin ka originaalteksti lehekülje koodi, meeldivaks silmatorkavaks boonuseks oli:
<meta description="You too can transcend wannabe status">. Arvatavasti, kui uurida, leidub selles veel midagi põnevat.



Kasutatud allikad

E. S. Raymond. (2001). How To Become A Hacker. Loetud aadressil http://www.catb.org/~esr/faqs/hacker-howto.html

J.-P. Sartre. (2017). The HTML Hell Page. Loetud aadressil: http://catb.org/~esr/html-hell.html 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Nädal 14: Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

Selle nädala ülesandes tuli valida  üks suurematest IT-turvariskidest ja analüüsida seda ajaveebiartiklis.  Identiteedi omastamine veebis on...