Nädal 12: kasutatavus veebis

Selle nädala artiklis toob autor välja kasutatavuse kaks ühelt poolt erinevat ja samas väga sarnast näidet kasutatavuse kohta. Need on toodud tabeli kujul.

Mis on kasutatavus? Usability. Näitab: kui arusaadav, mugav, meeldiv ja kasulik mingi toode kasutajale on.


 

 

 

 


https://www.theworldsworstwebsiteever.com/old.htm

ja selle uuem versioon

(selle vaatlemine toimub tavakasutaja vaatevinklist, va kommentaarid kursiivis)

 

https://thispersondoesnotexist.com/

 

Disain

Omapärane disain, mis koondab endas kõikvõimalike disainivigu ning on visuaalse informatsiooniga ülekoormatud.

Täpsemalt saab vigadest lugeda aadressil: https://www.theworldsworstwebsiteever.com/new_page_1.htm

 

Veebilehel puudub struktuur on kasutajale üldiselt ebaselge, kuigi veebilehel asuv info on huvitav ja mitmekesine. See on aga uuemas versioonis suhteliselt parem.

 

Suurepärane minimalistlik disain ilma mingisuguste ebavajalikke nuppudeta.

 

Veebilehel on nii meeldejääv aadress, mis jääb väga hästi meelde ning ka selle funktsionaalsus on kasutajale esmapilgult arusaadav.

 

Arusaadavus

Üldine veebilehe idee on arusaadav, kuid veebilehel orienteerumiseks tuleb pingutada.

Veebilehe aadress peegeldab veebilehe sisu.

 

Parimaks veebilehest arusaamiseks on loodud aktiivsete linkidega paneel paremas nurgas. See on kasulik nii tavakasutajatele kui ka arendajatele, kes on piltide genereerimistehnoloogiast huvitatud.

Mugavus

Kasutamine osutub väga ebamugavaks. Lingid ei toimi, teksti on raske lugeda. Informatsioon ei ole tänapäeva kontekstis aktuaalne.

On olemas ka eraldi nupp „another“ neile, kes ei taha F5 abil veebilehte värskendada. See näitab, et veebileht on kasutajale orienteeritud ja arvestab inimeste vajadustega.

 

Lisaks sellele on võimalik läbi linkide tutvuda ka teiste sarnaste mitteeksisteerivate asjadega (nt kassipildid ja kunstiteosed).

 

Kogu vajalik info on veebilehelt kergesti leitav.

Rahulolu

Kogemus on ülimalt ebameeldiv.  Valus silmadele. Veebilehel asuvad lingid ei toimi. Ei soovitaks tuttavatele.

See veebileht omab suurt populaarsust ja on tuntud veebi aktiivsete kasutajate seas, kuigi seda ei kasutata regulaarselt, mida võib pidada ainsaks miinuseks.

Artikli autor soovitab

Soovitab. (Tulenevalt veebilehe eesmärgist on tegemist väga hea veebilehega, mis täidab kasutaja ootustele täielikult ja toimib vastavalt enda eesmärgile).

Soovitab.

On seda väärt

On.

On.


Mugavuse kriteeriumi väga ebameeldiva näitena saab välja tuua blogger.com, millel ei ole piisavalt palju instrumente mugavaks blogimiseks ja mis ei ole mõeldud programmisiseseks tabelite loomiseks, mis omakorda muudab nädalateema kirjutamise protsessi  ebamugavaks. Suuremate tabelite koostamine osutub väga keeruliseks ning nende paigutus artiklis võib osadele lugejatele tunduda kahtlane.

Kasutatud allikad

Usability. (s.a.). Usability Evaluation Basics. Loetud aadressil: https://www.usability.gov/what-and-why/usability-evaluation.html



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Nädal 14: Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

Selle nädala ülesandes tuli valida  üks suurematest IT-turvariskidest ja analüüsida seda ajaveebiartiklis.  Identiteedi omastamine veebis on...